
Artiklar


Välkommen Gabagool!
Är du ett trogen fan av Sopranos? Då är det troligt att du blir lika stort fan av Gabagool. Äntligen har Sveriges mest anrika saluhall har fått det bästa från Italien. Läs om Elias och Mamuns vision för att deras restaurangen och delikatessbutik ska leva upp till förväntningarna - med passionerad matlagning, noga utvalda råvaror och färsk pasta skapat av degexperter från Rom.

Alla har hört talas om Tysta Mari
Visste du att Tysta Mari har anor från 1834? Då öppnade Maria Christina Lindström Stockholms första damkafé. Hennes lugna sätt gav upphov till begreppet ”Tysta Mari”-kaféer i historieböckerna. Idag är det mer liv och rörelse på den populära kvarterskrogen, som firade 50 år i Östermalms Saluhall förra året.

Inget slår smaken av vilt
Att du blir nöjd med en köttbit från Bröderna Andersson Fågel & Vilt är ingen vild gissning. Sedan 80-talet har den exklusiva butiken försett stockholmare med viltkött av högsta kvalitet, från väl utvalda skogar och gårdar. Sedan 2016 driver Joakim och Fredrik företaget med ett envist fokus på traditioner. Vilt ger en unik smak som måste bevaras.

Arla Unika gör skäl för sitt namn
Vad händer när Sveriges största mejeri skapar ett varumärke för finsmakare som älskar ost? Det blir precis som det låter. En högst ovanlig ostbutik med ostar du knappt hittar någon annanstans (du som brukar leta efter Gammelknas runt halva Stockholm vet precis). Det finns bara en Arla Unika.

Melanders by Molinder – en snart 40-årig matglädje
1988 förvärvades Melanders butik i Östermalmshallen av bröderna Molinder. Då hade butiken redan serverat råvaror av högsta kvalitet till stadens finsmakare sedan 1961. Men med Nils och Erik vid rodret fick alla konkurrenter sina fiskar varma. Man expanderade snabbt och byggde en matkultur som än idag övertygar och överraskar. Idag är Melanders en maktinstitution för alla som älskar mat från hav, himmel, skog och mark.

Så kom det danska smørrebrødet till Östermalm
För 20 år sedan tog Nybrœ Smørrebrød in det bästa av Danmark i Östermalms saluhall. Även om basen alltid är husmanskost på bröd så har smörrebrödet en sagolik variationsrikedom. Bara man håller hårt i traditionerna. På Nybrœ jobbar Vincent Vintilescu och hans kollegor enbart med danska råvaror och de har en genuin ambition att servera äkta danska smørrebrød. Möt eldsjälarna som gjort ett danskt kulturarv till en svensk succé.

Så kom det libanesiska köket till Sverige
För 25 år sedan öppnade Beirut Café på Engelbrektsgatan i hjärtat av Stockholm. Då var det Sveriges första libanesiska restaurang. Idag pulserar Libanons huvudstad varje dag och kväll inne i Östermalmshallen, och arvet från mamma Roses puttrande grytor och såser lever kvar i den omåttligt populära restaurangen och delikatessbutiken.

Europas finaste fiskaffär
I början av 1920-talet stod en fiskardotter på ett salutorg vid Stockholms ström och skrev historia. Allt fler kunder började prata om de fantastiska fiskarna, de färska skaldjuren och fiskardotterns unika tillagningskunskaper. Köerna till gatuståndet blev till slut ohållbart långa och 1926 flyttade Lisa Elmqvist in i Östermalms Saluhall. Idag, snart 100 år senare, håller den fjärde generationen av familjen Elmqvist liv i historien på samma plats.

Mat är orsaken till allt gott i livet.
En bit in i Östermalms Saluhall finns en oas som exploderar i smakfulla färger och dofter. I över sex decennier har Lisbeth Janson Frukt & Grönt gett sina kunder frukter, grönsaker och delikatesser utöver det vanliga. Något annat än toppkvalitet finns inte. Ägarna Lukas Wojarski och Eva Pettersson kan nämligen inte sova om inte allt i deras butik håller högsta klass.