top of page

Från danskt kulturarv
till svensk succé

När Jarmo Tammisto grundade Nybrœ Smørrebrød för 20 år sedan öppnade han dörrarna för smörrebröd i Östermalms saluhall. Tillsammans med en snaps och pilsner blev det snabbt en succé, och än idag är det många kunder som kommer hit för de traditionella smakerna. Vincent Vintilescu, som driver Nybrœ idag, talar varmt om sin kollega och restaurangens klassiker.

– Jarmo skapade verkligen en levande institution som är lika populär idag som för 20 år sedan, säger Vincent. Varje dag förbereder vi snittar och smörrebröd för alla typer av finsmakare, samtidigt som vi har ett mycket större utbud.

Jarmo fyller i med ett leende.

– De flesta av våra delikatesser avnjuts på plats, men vi har även många företag som anlitar oss för att skapa lite festligare luncher, mingel eller kundevent. Då passar vår catering perfekt.

​Genom åren har Nybrœ Smørrebrød expanderat verksamheten. När den gamla saluhallen renoverades flyttade man ut på torget, och efter inflyttningen till den nya Östermalmshallen passade man på att byta till större lokal. En milstolpe blev sedan den mäkta populära uteserveringen mot Nybroplan.

– Det är så speciellt att från dag till kväll få servera återkommande gäster och stammisar som förgyller vår miljö, säger Vincent. Få uppleva djupa samtal kring borden och känna all glädje som sprids. Det är en mycket härlig stämning, inte minst på torsdag- och fredagskvällar.

Nybroe-smörrebröd-09-flaggor-1200x1200.jpg
Nybroe-smörrebröd-08-presentation-1200x1200.jpg

Kunder vallfärdar för de handskalade räkorna

Det fina med smörrebröd är dess variationsrikedom. Det må vara så enkelt som dansk husmanskost på bröd, men de små rätterna går att variera i det oändliga.

– Med rätt bröd i botten kan ett smörrebröd utvecklas till det mesta av variation, smak och fantasi, påpekar Jarmo.

Vincent håller upp ett stort fat nyskalade räkor. Nybrœ har gjort sig kända för sina färska räkor. Varje dag skalar personalen 50 kilo räkor.

– Våra handskalade räkor är ett hantverk, säger Vincent. De är oerhört omtyckta, speciellt smörrebröden Räkor i Trängsel samt Skagen och Räkor.

Han upprepar värdet av smörrebrödets rika variation.

– På menyn finns mängder av smörrebröd, så oavsett smak finns det något för alla. Till exempel är rödspätta eller rostbiff med dansk remoulad väldigt populära. Eller varför inte prova den härliga och lyxiga caviaren?

Nybroe-smörrebröd-04-vincent-1200x1200.jpg

Nybrœ håller arvet levande.

Smörrebrödets fader, Oskar Davidsen, var en vinhandlare i Köpenhamn som i slutet av 1800-talet började servera smörgåsar till sina kunder. Snart var hans smörrebröd populärare än vinet och 1888 öppnade han sin ”smørrebrødsforretning” på Nørrebro - samma år som Östermalmshallen invigdes. Och än idag håller Nybrœ Smørrebrød liv i det danska kulturarvet i en av Sveriges vackraste saluhallar.

Nybroe-smörrebröd-01-triss-1200x800.jpg
Nybroe-smörrebröd-03-konst-1200x800.jpg
Nybroe-smörrebröd-05-bubbel-1200x800.jpg
bottom of page