top of page

Melanders by Molinder – en snart 40-årig matglädje

En av Östermalms saluhall mest anrika butiker har idag växt till ett matmecka. Ända sedan 1961 har Melanders serverat och levererat råvaror från hav, skog och mark av yppersta kvalitet. 1988 förvärvade bröderna Erik och Nils Molinder verksamheten tillsammans med Bo Malmqvist. 

 

Erik Molinder står bakom fiskdisken, överfylld med olika sorters färska fiskar. Han lägger en meterlång lax bredvid en kattfisk med stora klara ögon, medan han allvarsamt förklarar vikten av att aldrig tumma på kvaliteten. 

 

– Sedan flera år är Melanders garanterade det som kallas ”sista halningen”. Det innebär att vi får den fångst som har tagits upp sist och därmed är den allra färskaste.  

 

Han pekar mot några nykokta och glänsande röda humrar.

 

– Vi skrubbar omsorgsfullt alla skaldjur och kokar dem enligt våra traditionella recept, säger Erik. Men vi är nog mest kända för vår Skagenröra och vår egen rimmade och gravade lax. 

 

Han ler mot en av personalen som står och filerar en laxsida. 

 

– Vi har fantastiska medarbetare. Erfarna och dedikerade medarbetare som har koll på allt från hur man kokar en skaldjursfond från grunden till hur man filear en plattfisk och väljer vin till rådjurssadeln. Och de delar mer än gärna med sig av den kunskapen. 

NilsMollinder-800x800.jpeg
Melanders_klassisk_buffe.jpg

Driver sju butiker för Stockholms matälskare

Idag är Melanders mer än en delikatessbutik i Sveriges mest anrika saluhall. Man har flera butiker i Stockholms innerstad och i förorter som Bromma, Vaxholm och Täby. Varje butik arbetar efter samma passion och motto som genomsyrat verksamheten sedan bröderna tog över den.

 

– Vår serviceidé är att ingenting är omöjligt, berättar Erik. Vi handplockar alla våra råvaror från de bästa leverantörerna, och våra färdiglagade rätter tillagas i eget kök. Idag har vi till och med ett eget sortiment köksredskap. Knivar, skaldjursbestick och andra köksredskap som tagits fram av min bror Nisse Molinder.

 

Helgen kan räddas av en påse

Ett populärt koncept är Melanders helgpåse. Varje fredag komponeras en ny trerättersmeny, och alla råvaror packas omsorgsfullt i Melanders klassiska kasse. Helgpåsen kan köpas i butik eller beställas i näthandeln.

 

– På helgen vill man gärna unna sig det lilla extra men kanske inte alltid har vare sig ork eller fantasi att få till det i köket, säger Erik. Vår helgpåse innehåller allt du behöver för att skapa en lyckad trerättersmiddag för två. 

 

Utbredd take-away och cateringverksamhet

Från butikens take-away kan kunderna köpa med sig nyttig husmanskost och fräscha sallader till lunch eller middag. Sedan har man en utbredd cateringverksamhet.

 

– Eftersom vi har stora resurser och flera kök kan vi erbjuda all typ av catering, berättar Erik. Vi kan leverera till en höstfest hemma eller en galamiddag i slottsmiljö. Varför inte fira Mårtensafton nu i november? Passa på att beställa vår populära äkta gåsmiddag med svartsoppa, gås och skånsk äppelkaka med hemgjord vaniljsås. 

 

Ett av verksamhetens flaggskepp ligger utanför saluhallen. 

I mitten av 90-talet förvärvade Melanders Wedholms Fisk, en av Stockholms mest exklusiva fisk- och skaldjursrestaurang.

 

– Förvärvet av Wedholms Fisk ser vi som en milstolpe. Ett besök hos dem genomsyrar egentligen hela Melanders verksamhet. Mat ska vara mer än en måltid, det ska vara en upplevelse du inte glömmer i första taget, avslutar Erik Molinder.

melanders-kund.jpeg
Skaldjursveckor-1200x800.jpeg
bottom of page