Eldsjälen som tog det libanesiska köket till Sverige
1999 slog Sveriges första libanesiska restaurang upp sina portar på Engelbrektsgatan i hjärtat av Östermalm. Idag, nästan tre decennier senare, fortsätter Beirut Café att ge sina besökare det bästa av Libanon. Elias Karroum som idag driver verksamheten talar varmt om dess historia.
– Mamma Rose stod alltid och rörde i grytorna hemma i köket. För de som ville komma förbi stod dörrarna öppna på vid gavel. Alla fick ta för sig av den goda maten. Jag minns en ständig ström av skolkamrater som lärde sig älska mammas libanesiska mat när vi växte upp.
Elias egen matresa startade dock långt från det libanesiska köket.
– Jag började arbeta som kock med svensk husmanskost och det italienska köket, berättar Elias. Men mina vänner, som var uppfödda på mammas mat, tog mig i kragen. De sa att jag var helt fel ute. Svensk mat kan alla göra, du är ämnad att driva en libanesisk restaurang!
Expansion och matlust i saluhallen
Elias förklarar hur Beirut Café har drivits med hjärta och smak sedan dag ett.
– När vi startade restaurangen gjorde vi det utan att ha några förväntningar. Detta var vår passion, vi ville göra det vi brann för. Mamma finslipade recepten och vi tog all vår kunskap och erfarenhet för att ge varje besökare en magisk upplevelse.
Idag har verksamheten expanderat inne i saluhallen. Delikatessbutiken med take away har funnits här i 18 år, och numera driver man även en populär restaurang med ett ovanligt högt läge.
– I december är det exakt 25 år sedan vi öppnade dörrarna på Engelbrektsgatan, berättar Elias stolt. Detta utgör en viktig milstolpe i vår historia och representerar den punkt då Stockholm för första gången introducerades till den libanesiska matupplevelsen. För några år sedan stängde vi restaurangen på Engelbrektsgatan och flyttade in den i Östermalmshallen. Utsikten över den vackra saluhallen är unik!
Mer än bara en matupplevelse
På Beirut Café finns en tydlig stolthet och kärlek till Libanon. Elias gestikulerar vitt när han pratar om huvudstadens viktiga kultur.
– Beirut är Libanons pärla, säger han. Och vi är kända för att leverera det bästa av staden. Vi serverar inte bara mat, vi ger en smak av stadens livsstil, kultur och historia. Vi strävar efter att skapa en helhetsupplevelse där våra gäster inte bara njuter av utsökt libanesisk mat. Du ska få en känsla för Beiruts livfulla atmosfär och rika kulturarv.
Den stora passionen har lett till en större utveckling av verksamheten.
– Vi har kontinuerligt arbetat med att utveckla Beirut Café, berättar Elias. Bland annat har vi lanserat kokböcker, producerat musik och lanserat egna viner.
När det gäller den egna smakupplevelsen avslutar Elias med en tydlig rekommendation.
– Vårt flaggskepp är en kombination av välvalda mezerätter som ackompanjeras av ett klassiskt grillfat. Detta sköljs givetvis ner med en dekanterad flaska Chateau Musar.