top of page

En vild kärlek till god smak

Den som hävdar att B Andersson är Stockholms främsta fågel- och viltaffär får medhåll från de flesta. I över fyra decennier har de försett stadens finsmakare med högklassigt viltkött från Sveriges skogar och gårdar. Sedan nio år driver Joakim och Fredrik butiken i egen regi, med en okuvlig passion till viltvård.

– Inget slår smaken av vilt, säger Joakim och sneglar på Fredrik som nickar instämmande och fyller i.

 

– Vilt ger helt enkelt en smak som inget uppfött djur kan uppnå. Smakerna från vilt är präglade av skogen och våra ängar. 

 

Joakim belyser att kvaliteten avgörs av samarbeten med noggrant utvalda leverantörer. Förutom att serva sina kunder i Östermalms Saluhall levererar de sedan länge till restauranger med högt ställda krav på kvalitet och ursprung. 

 

– Vi köper allt vårt kött genom egna kanaler, berättar han. Detta är viktigt för att försäkra oss om att vi endast erbjuder våra kunder de bästa och främsta råvarorna. Säsongen avgör utbudet, och vi har de finaste bitarna av rådjur, älg, hjort, vildsvin, hare och kanin.

 

– Och så klart fågel, påpekar Fredrik. En av våra storsäljare är Knäredskycklingen. En smakrik kyckling av bästa kvalitet från gårdar utanför Knäred i Halland.

 

Båda kollegorna har arbetat länge tillsammans, och är en känd duo innanför Östermalmshallens väggar. Joakim började på B. Andersson Fågel & Vilt för mer än tjugo år sedan, då hans morbror var ägare. Fredrik började några år senare. 

B Andersson Fågel o vilt
B Andersson Fågel o vilt

2016 är ett viktigt år i företagets historia. 

För nio år sedan gick Joakim och Fredrik ihop och blev gemensamma ägare av B. Andersson.

– 2016 var en stor milstolpe för oss, säger Fredrik. Att ta över butiken och bli ägare efter att ha jobbat tillsammans så många år. Fyra år senare var också häftigt, fortsätter Joakim. Då kunde vi flytta in i den nyrenoverade hallen.


Kärleken till djur och natur speglar av sig på tallriken.

Både Joakim och Fredrik pratar passionerat om värdet av frigående djur. 

 

– Inget av det vi erbjuder har någonsin sett insidan av ett fähus, säger Joakim. Vildfågel, som tjäder, orre och gräsand torrplockar vi själva. Eftersom fågeln inte skållas behåller köttet sin utsökta smak och textur. Det är viltvård i sin mest förfinade form.

 

Och älg, dov- och kronvilt, rådjur, ren, hare och andra djur kommer direkt från skog och mark, fyller Fredrik i. I naturens skafferi finns inga andra tillsatser än den näring som jorden ger, fortsätter han poetiskt.


Erbjuder en fullservice till alla som älskar vilt.

Fredrik påpekar att B. Andersson hjälper sina kunder att skapa den perfekta viltmiddagen.

 

– Vi styckar, benar ur, färserar, kryddar och binder upp allt från vaktel och gås till spädgris och älg, säger han. Allt du behöver göra är att avsluta tillagningen. Vill du inte själv så fixar vi det också! 

 

Joakim passar på att flika in med värdet av en god sås. 

– Det är inte många som vet att vi även har magiska såser till fågel- och viltkött, säger han. Men de som vet köper dem igen.

 

– Som vår murkelsås, fortsätter Fredrik.  Den kan mycket väl vara vårt flaggskepp, gärna i kombination med en fin bit viltkött. Till exempel renfilé.

 

Kollegorna avslutar med att tipsa om deras catering och festarrangemang.

– Det finns alltid en anledning att ha fest, säger Fredrik. Vi har förslag till menyer med utsökta rätter till alla sammanhang. 

 

– Och vi kan hjälpa till att skräddarsy menyn utifrån vårt sortiment, fyller Joakim i. Vi kan hjälpa till med precis så mycket eller lite som varje kund vill. Från enbart råvarorna till fullständig catering med kockar och allt. 

B Andersson Fågel o vilt
Ostermalms_Saluhall_NY_2019_VIT-01.png

ÖSTERMALMSTORG, 114 39 STOCKHOLM 

 

ÖPPETTIDER BUTIKER: MÅN-FRE 09.30 - 19.00,  LÖR 09.30 - 17.00

* Restaurangerna har kvällsöppet. Besök handlarnas sidor för mer information.

  • Instagram - Vit Circle
  • Facebook - Vit Circle
bottom of page